De voordelen van Ademtherapie
- Alexander
- 20 mrt
- 5 minuten om te lezen
Wat is ademtherapie en hoe kan het jou ondersteunen?
Ademen is een automatisch proces – iets wat we de hele dag doen zonder erbij stil te staan. Gelukkig maar, want je lichaam doet al het werk voor jou, zonder dat je er bewust over hoeft na te denken. Maar je adempatroon of simpelweg je ademritme heeft een grote invloed op de toestand van het lichaam. Als we diep en traag met de buik ademhalen, komt ons lichaam automatisch tot rust en heeft het extra energie om zichzelf te herstellen. Ga je snel en oppervlakkig in de borst ademen, dan ontstaat er een lichte ‘paniek’ in het lichaam. De geïnduceerde stress creëert meer energie en alertheid. Zonder dat je erbij nadenkt, verandert het ritme van je ademhaling op basis van jouw emoties, gedachten en gevoelens.

Wat ademhaling zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een onbewust proces is; het is ook iets wat je zelf actief kunt sturen. Wij zijn de enige zoogdieren die bewust ons ademhalingspatroon kunnen veranderen. En dat is geen toeval. Het stelt ons in staat om direct invloed uit te oefenen op o ns lichaam, onze emoties en ons stressniveau. Dit is een unieke gave met een diepgaand effect op zowel onze fysieke als mentale gezondheid. Door het reguleren van je energieniveau of je ervaring met stress, kun je met ademtherapie je welzijn aanzienlijk verbeteren.
Veel mensen staan niet stil bij hun ademhaling, maar waarom zou je deze krachtige tool onbenut laten? Zeker als je weet dat je met bewuste ademhalingsoefeningen meer controle kunt krijgen over je lichaam, emoties en stressniveau. De connectie met ons lichaam is verzwakt. We zijn vergeten hoe we moeten luisteren, we stoppen ons lichaam vol met fastfood, bewegen te weinig en zitten continu vast in een cognitieve bubbel.

Het is dan ook geen geheim dat onze moderne maatschappij en levensstijl een enorme bron van stress zijn. We leven in een hoog tempo en raken steeds verder verwijderd van het natuurlijke ritme van ons lichaam. Dit constant uit balans zijn, brengt een hoge prijs met zich mee voor onze gezondheid. Ons lichaam streeft van nature naar evenwicht tussen stress en ontspanning en heeft intrinsieke mechanismen ontwikkeld om deze balans te behouden. Als we voortdurend stress ervaren en ons systeem telkens opnieuw uit evenwicht wordt gebracht, verbruikt ons lichaam buitensporig veel energie. Op den duur werkt dit tegen ons en eist chronische stress zijn tol op zowel onze fysieke als mentale gezondheid.
Ademtherapie als oplossing
Ademtherapie helpt je om weer bewust en optimaal te ademen, zodat je meer energie, ontspanning en emotionele balans ervaart. Iedereen heeft zijn eigen ademritme, maar niet elk ritme is gezond of ondersteunend voor het lichaam. Vaak ademen we op een manier die ons onbewust uitput en interne stress vergroot. Net zoals je een pauze neemt bij intensieve activiteiten omdat ze te veel energie kosten, heeft je ademhaling ook momenten van rust nodig. Een ademtherapeut of ademcoach helpt je bij het bewust creëren van deze pauze. Door je ademhaling te sturen, breng je lichaam en geest in een ontspannen toestand, waardoor je stressniveau in balans blijft en je systeem letterlijk weer op adem kan komen.

Ademtherapie is een veilige en toegankelijke methode waarbij je leert om bewuste ademhalingstechnieken toe te passen om zowel fysieke als mentale klachten te verminderen. Een ademtherapeut begeleidt je in dit proces en helpt je beperkende ademhalingspatronen te doorbreken die je welzijn negatief beïnvloeden. Daarnaast leer je hoe je ademhalingsoefeningen kunt inzetten als een waardevolle pauze in je dagelijks leven.
De voordelen van ademtherapie
Vermindert stress en angst
Een rustige, diepe ademhaling activeert het parasympathische zenuwstelsel, dat je lichaam helpt te ontspannen. Door regelmatig ademwerk te doen, kun je stress en angst beter onder controle houden. Ademoefeningen gericht op het uitademen zorgen voor diepe ontspanning en kunnen angst en paniekaanvallen sterk verminderen. (1)
Meer energie en focus
Een efficiënte ademhaling zorgt voor een betere zuurstofopname, wat direct invloed heeft op je energieniveau en concentratievermogen. Hierdoor voel je je minder vermoeid en alerter. Een beter functionerend lichaam zorgt voor een beter functionerend brein; geregeld ademhalingsoefeningen uitvoeren vermindert concentratie- en geheugenproblemen. (2)
Betere emotionele balans
Ademcoaching helpt je om emoties beter te reguleren. Wanneer je leert om je ademhaling te beheersen, kun je sneller kalmeren tijdens stressvolle momenten en bewuster reageren op emoties. Dit draagt bij aan een stabielere gemoedstoestand en kan vastzittende emoties losmaken.
Verbeterde slaapkwaliteit
Veel mensen hebben slaapproblemen door een onregelmatige ademhaling. Ademhalingsoefeningen helpen je sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Door een klein moment van ontspanning voor het slapengaan in te bouwen, kun je jouw slaappatroon aanzienlijk verbeteren. (3)
Meer verbinding met jezelf
Bewust ademen helpt je om meer in contact te komen met je lichaam en gevoelens. We zijn de hele dag bezig met werk, kinderen of zorgen, waardoor we afgeleid worden van ons lichaam. Ademwerk helpt je even stil te staan en waardering te tonen voor je lichaam en geest.
Spierherstel en verbeterde sportprestaties
Ademhalingsoefeningen verbeteren de bloedcirculatie en optimaliseren de biochemie van het bloed, waardoor spieren beter herstellen en prestaties verbeteren. Een verhoogde zuurstoftoevoer en efficiënte afvoer van afvalstoffen ondersteunen spierherstel. (4)
Stress en burn-out
Bij een burn-out is het lichaam overbelast en de energievoorraad uitgeput. Ademtherapie helpt je een pauze in te lassen en het evenwicht terug te vinden. Door bewust te ademen, breng je je gedachten en lichaam tot rust en kun je weer energie opbouwen. We vragen vaak te veel van het lichaam. Bij deze situatie is het heel belangrijk om die “pauze” in te lassen.
Ademtherapie kan je ondersteunen bij het vinden van rust, kalmte en over een lange tijd kan je die connectie terug opbouwen met een goed gevoel.
Hoofdpijn en migraine
Langzame, bewuste ademhaling verhoogt de zuurstofopname in het bloed en de hersenen, wat kan helpen bij het verminderen van hoofdpijn die vaak wordt veroorzaakt door een zuurstoftekort. Ook het onevewicht tussen de zuurstof-koolstofdioxidebalans kan hevige hoofdpijnen veroorzaken, vaak veroorzaakt door een te snelle en hoge ademhaling. Ademtherapie helpt deze balans te herstellen. En een bewuste ademhaling activeert en stimuleert de nervus vagus, een belangrijke zenuw die betrokken is bij pijnregulatie en ontstekingsremmende processen in het lichaam.
Pijnvermindering
Diepe, langzame ademhaling stimuleert de nervus vagus, wat het lichaam in een staat van ontspanning brengt en pijnperceptie vermindert. Stress en pijn veroorzaken vaak verkramping in spieren. Door je adempatroon te veranderen, verandert de verhouding van O2 en CO2 in je bloed, dit helpt om de spieren te ontspannne en kan de pijnklachten verlichten. Maar ook stresshormonen zoals cortisol wordt vermindert, wat een ontstekingsremmend effect heeft en pijnklachten kan verminderen. (5)
Conclusie
Ademhalingstechnieken en ademoefeningen zijn geen absolute noodzaak om te overleven, maar ze kunnen je welzijn enorm ondersteunen. Ademtherapie helpt je om stress te verminderen, je energieniveau te verhogen en emotionele veerkracht te versterken. Wie wil er nu niet meer energie, ontspanning en een stressvrij leven?
Benieuwd wat ademtherapie begeleid door een ademcoach voor jou kan betekenen? Plan een gratis kennismakingsgesprek van 15 minuten en ontdek hoe ademtherapie jou kan helpen bij het balanceren van stress, energie en emoties.
Bronnen: 1) Bentley TGK, D'Andrea-Penna G, Rakic M, Arce N, LaFaille M, Berman R, Cooley K, Sprimont P. Breathing Practices for Stress and Anxiety Reduction: Conceptual Framework of Implementation Guidelines Based on a Systematic Review of the Published Literature. Brain Sci. 2023 Nov 21;13(12):1612. doi: 10.3390/brainsci13121612. PMID: 38137060; PMCID: PMC10741869.
2) They rhythm of memory, how breathing shapes memory function Detlef H. Heck, Robert Kozma, and Leslie M. KayJournal of Neurophysiology 2019 122:2, 563-571
3) Su H, Xiao L, Ren Y, Xie H, Sun XH. Effects of mindful breathing combined with sleep-inducing exercises in patients with insomnia. World J Clin Cases. 2021 Oct 16;9(29):8740-8748. doi: 10.12998/wjcc.v9.i29.8740. PMID: 34734052; PMCID: PMC8546813.
4) Toussaint L, Nguyen QA, Roettger C, Dixon K, Offenbächer M, Kohls N, Hirsch J, Sirois F. Effectiveness of Progressive Muscle Relaxation, Deep Breathing, and Guided Imagery in Promoting Psychological and Physiological States of Relaxation. Evid Based Complement Alternat Med. 2021 Jul 2;2021:5924040. doi: 10.1155/2021/5924040. PMID: 34306146; PMCID: PMC8272667.
5) Jafari H, Courtois I, Van den Bergh O, Vlaeyen JWS, Van Diest I. Pain and respiration: a systematic review. Pain. 2017 Jun;158(6):995-1006. doi: 10.1097/j.pain.0000000000000865. PMID: 28240995.
Comments